Dacă grădina pe care vreţi să o amenajaţi se află într-o zonă înclinată, atunci este cazul să vă gândiţi la terasare. Este o soluţie la îndemână care aduce avantaje atât funcţionale, cât şi estetice.

Terasarea are 3 paşi de bază: săparea, consolidarea şi amenajarea.

 

 

Săparea începe de la nivelul superior, urmărind curbele de nivel. Suprafaţa fiecărei terase depinde de ceea ce vrem să obţinem, de înclinaţia pantei, de dimensiunea terenului. Nu este nevoie ca terasele să aibă exact aceleaşi dimensiuni, din contră, o terasă mai lată, străjuită de alte câteva mai mici, poate crea o impresie deosebită.

Consolidarea teraselor se face în funcţie de natura terenului.

În cazul treptelor mici, între 40-100 cm, diferenţele de nivel între trepte se pot realiza folosind jardiniere, aşezate continuu sau decalat pentru a oferi posibilitatea plantării vegetaţiei în ele. De asemenea, se pot folosi blocheţii tip Compac III în cazul în care se doreşte realizatea unei faţade a zidului clar conturată sau obţinerea unei imagini de masivitate.

 

În cazul diferenţelor mari de nivel, de peste 100 cm, se recomandă utilizarea blocheţilor împreună cu pământ armat, pentru a asigura şi funcţia de zid de sprijin. Punctele forte ale realizării faţadei din blocheţi la zidurile din pământ armat sunt date de limitarea suprafeţelor de teren ocupate, reducerea timpului de construcţie, uşurinţa în montaj şi implicit în reducerea costurilor.

Sfaturi pentru decorarea gradinilor in panta

Ne vom opri acum asupra aspectelor estetice ale amenajării grădinii. Deşi decorarea este o etapă care ţine de gusturile fiecăruia dintre noi, iată câteva sfaturi utile de care trebuie să ţineţi cont:

  1. Selecţia plantelor care vor fi folosite pentru popularea terenurilor în pantă trebuie să se facă foarte atent. Speciile care se pretează la cultivarea pe un spaţiu în pantă sunt plante nu foarte înalte, tufe, arbuşti, plante ierboase târâtoare sau curgătoare. Cu timpul, pe măsura ce plantele îşi vor dezvolta sistemul radicular, ele vor consolida şi mai bine solul.
  2. Conservaţi pe cât posibil vegetaţia existentă pe durata lucrărilor.
  3. Dacă trebuie pavat pe lângă copaci, folosiţi pe cât posibil dale grilă, care să permită respiraţia solului de lângă rădăcini.
  4. Plantaţi vegetaţia cât mai curând posibil, cu respectarea însă a perioadei de germinaţie.
  5. Realizaţi lucrările de amenajare în perioada primavară – vară, pentru a evita pe cât posibil perioadele ploioase.