Lichenii sunt un grup aparte de organisme, rezultate în urma convieţuirii permanente dintre o ciupercă şi o algă verde sau albastră. Aceştia apar pe pavajele puţin circulate, iar rădăcinile lor, numite hife, sunt capabile de a forţa drumul lor în substrat.

Apariţia lichenilor cu preponderenţă în zonele stâncoase, îi  face să fie cei mai greu de îndepărtat. Curăţarea lor se face prin periere cu o perie dură, în cazuri extreme cu o perie de sârmă. Acest tratament va aduce inevitabil câteva zgârieturi la suprafaţă. Lichenii pot modifica chimic pavajul prin eliminarea mineralelor care au contribuit la pigmentare.

Îndepărtarea lichenilor se poate face şi cu înălbitor foarte puternic, nediluat prin tratamente repetate, sau folosind un jet puternic de apă fierbinte cu detergenţi puternici. Protecţia pavajului împotriva lichenilor se face cu un sigilant de foarte bună calitate.

Muşchii sunt o plantă mai avansată decât algele şi lichenii şi se găsesc în zonele cu umiditate ridicată. În cazul pavajului, muşchii se formeaza in rosturile si tesiturile acestuia creandu-i astfel locatia ideala pentru colectarea de material organic, în timp ce nisipul din rosturi reprezintă o sursă excelentă de umiditate.

Antimus este soluţia ideală pentru îndepărtarea muşchilor şi lichenilor. În funcţie de cât de răspândiţi sunt, se face o soluţie de Antimus cu apă în proporţie de 3 % (300 g Antimus la 10 l de apă). Rebanit A nu atacă celelalte plante. Acesta trebuie de asemenea diluat cu apă.

De cele mai multe ori muşchii pot fi îndepărtaţi prin măturare şi/sau răzuire. Spre deosebire de alge şi licheni, ei nu tind să pătrundă în suprafaţa pavajului. În cazul folosirii unui erbicid, există riscul de decolorare. Pentru a fi ţinuţi la distanţă, suprafaţa poate fi tratată cu soluţie de înălbitor de 2 ori pe lună.

Până la următoarea postare în care vom atinge şi problema petelor de mortar, ciment şi beton, aşteptăm propunerile şi întrebările voastre.