Aleile au un rol deosebit în estetica grădinii. Ele delimitează zone în funcţie de rolul şi utilitatea lor, ne ajută să parcurgem cu uşurinţă spaţiul, scot în evidenţă amenajări  şi dirijează privirea. Aleile pot fi de dimensiuni diferite,  raportat la dimensiunea spaţiului din curte şi la rolul lor – fie sunt alei pietonale fie alei carosabile, la intrarea în garaj. Atât utilitatea cât şi lăţimea lor sunt caracteristicile care dictează tipul potrivit de dale, pavaj, jardiniere sau borduri.

Pavajul ideal pentru aleile pietonale

Aleile pietonale, nefiind supuse unei greutăţi mari şi constante permit utilizarea unor pavele mai subţiri, de 40 sau 60 de mm grosime.  În plus, tipul de pavelă aleasă, trebuie să ţină cont de distanţa pe care se întinde aleea şi de lăţimea acesteia.  Astfel, pentru aleile largi şi mai lungi se pretează mai bine modele de pavele precum Fantasia (imaginea 1), Pătrat P4 sau Romb, Trenova (imaginea 2), Rustic sau Antico. Aleile mai înguste, fie că sunt lungi sau scurte, impun utilizarea unor pavele mai mici, cum ar fi Umbra Dreptunghi sau Pătrat P6, care sunt atrăgătoare prin montura lor, asemenea unor pietre prețioase.

Modelul Fantasia

Modelul Trenova


Odată ales modelul de pavaj, trebuie sa ne decidem asupra culorii. Trebuie sa tinem cont de arhitectura casei, de stilul amenajării interioare și exterioare și nu în ultimul rând, de arhitectura zonei în care se află casa. Pavelele Elis Pavaje sunt disponibile într-o paletă variată de culori, de la alb, gri, antracit şi teracota, până la galben roşu, maro şi verde.

Pavajul ideal pentru aleile carosabile

Spre deosebire de aleile pietonale, aleile dedicate maşinilor impun în primul rând utilizarea unei pavele mai groase, Elis Pavaje având în portofoliul său produse până la 100 de mm grosime. În acest caz puteți alege între Pătrat P4, Pătrat P1 combinat cu P2 , Pătrat ECO care impune prin stilul său modern, elegant și simplu sau pentru Grilă, un pavaj care îmbină cu succes utilul cu frumosul. În plus, datorită formei sale, acesta permite menţinerea gazonului și păstrarea aspectului natural.

Modelul Pătrat P4

 

 

 

 

 

 

 

Bordura potrivită pentru aleea proaspăt pavată

Chiar dacă de multe ori când spunem bordură ne gândim la bordura clasică folosită în parcuri sau pe străzile publice, Elis Pavaje pune la dispoziţia clienţilor o gamă largă de borduri potrivite pentru amenajarea curţilor si delimitarea aleilor interioare. Una dintre cele mai moderne tipuri de borduri, este cea cilindrică. Forma sa oferă un aspect special aleii pe care o delimitează. Mai mult, bordurile sunt disponibile într-o paletă variată de culori, cum ar fi: ciment, roşu, galben, antracit, teractota, alb, verde şi maro.

Jardiniera, din dragoste pentru flori

Odată luate deciziile privind pavelele și bordurile pentru alei, trebuie să ne gândim la amenajarea spatiilor verzi dedicate florilor. Jardinierele sunt elementele ideale, care pe lângă aspectul estetic aduc un plus de organizare, atenție și rigoare pe care ni-l dorim cu toții. Iubitorii florilor pot alege dintr-o gamă variată de dimensiuni și culori astfel încât să se încadreze perfect în peisajul final al grădinii.

Jardiniera

 

 

 

 

 

 

 

Rolul unei lucrări de montaj de calitate

Odată selectate produsele potrivite amenajării aleii dumneavoastră trebuie să luaţi în calcul pasul următor – procesul de montaj. Puteți apela la o echipă specializată sau o puteți face chiar dvs, cu condiția să respectati anumite etape:

–    săpătura pentru realizarea infrastructurii;

–    compactarea terenului suport;

–    aşternerea a minim 15 cm de balast (fundația) şi compactarea acestuia;

–    montarea corectă a  bordurilor şi a pavelelor conform planului;

–    rostuirea şi compactarea platformelor.

Dincolo de aspectul esetic, realizarea unei lucrari de montaj de calitate este importantă în întreţinerea viitoare a pavajului. Astfel, rezistenţa în timp a lucrării depinde într-o mare măsură de felul în care au fost montate pavelele. Pe lângă partea de producție, Elis Pavaje are peste 200 specialiști în montaj care vă pot ajuta să puneți în aplicare orice proiect, oricât de fantezist, amplu sau complicat ar fi acesta.