Daca doriți să vă amenajați curtea sau grădina, zidurile ornamentale trebuie să se regăsească în lista celor necesare pentru obținerea decorului visat. Acestea au un rol important în amenajările exterioare cu stil și bun gust, pentru că ajută la delimitarea spațiilor cu funcții diferite și la decorarea lor, îmbogățind estetic orice peisaj.

Zidurile ornamentale pot fi realizate din piatră naturală, piatră cioplită sau beton vibropresat. În prezent, dintre cele trei materiale, cel mai utilizat este betonul vibropresat, datorită ușurinței cu care poate fi montat, spre deosebire de primele două, care necesită un efort mai mare din punct de vedere al manoperei. Din acest material sunt fabricate: blocuri de zid, blocuri de zid de colț, palisade – special concepute pentru diversitatea ornamentală.

Blocurile de zid sunt preferate în locul soluțiilor clasice ca piatra, betonul monolit sau lemnul, datorită costurilor mai mici și a montajului rapid, dar și a rezistenței în timp. În plus, reprezintă și o soluție la îndemână, cu avantaje atît funcționale, cât și estetice. Acestea mai pot fi folosite la:

  • delimitarea și evidențierea spațiilor pe verticală;
  • mascarea denivelărilor sub formă de trepte, terase, ziduri de sprijin sau de sustinere.

În cazul amenajării de terasamente nu este nevoie ca acestea să aibă exact aceleași dimensiuni; din contră, o terasă mai lată, delimitată de altele mai mici, poate crea un efect estetic deosebit.

O altă modalitate prin care se pot construi ziduri ornamentale frumoase este utilizarea palisadelor. Sunt un fel de blocuri de zid de dimensiuni mai mici (aproximativ 45 cm) și se folosesc la delimitarea spațiilor cu scopuri diferite, cum ar fi:

  • delimitarea spațiilor verzi, cu flori de aleea pavată destinată circulației, parcării sau
  • delimitarea spațiilor verzi de trepte.

Pe lângă secționarea spațiilor cu funcții diferite, palisadele au și rolul de a masca mici diferențe de nivel ale solului (în jur de 15-35 cm), prin amenajarea terenului în trepte.

Palisadele se obțin printr-un procedeu de despicare controlată a unui bloc de beton. Astfel rezultă două fețe cu suprafața neregulată ce dau impresia că este piatră naturală și, în același timp, se păstrează partea regulată a blocului pentru a facilita montarea acestora.

Pe lângă avantajul economic și cel al ușurinței montajului, produsele din beton vibropresat conțin doar componente minerale naturale, împletindu-se armonios cu mediul înconjurător.