Începutul verii este un moment prielnic pentru a te bucura din plin de curtea ta practică și frumos decorată. Chiar dacă ai o curte amenajată cu pavaj, întotdeauna sunt binevenite mici modificări, pentru a împrospăta decorul. Iată câteva ponturi, recomandări și produse pentru grădină, ca să ai o curte cu un look fresh, în ton cu vara cea însorită, anotimpul vacanțelor și al petrecerilor în aer liber.

Cum pregătești curtea pentru sezonul cald

Refă rosturile

Scoate și înlocuiește pavelele uzate cu altele noi și umple rosturile (spaţiile) dintre pavele cu nisip. Împrăştie pe toată suprafaţa pavajului un strat de nisip fin şi uscat, apoi mătură nisipul în aşa fel încât să se umple rosturile până la partea superioară a pavelelor. Astfel, asiguri o legătură între dale, fapt ce le conferă o rezistenţă mai mare la presiunea exercitată asupra lor prin trecerea cu diverse greutăţi.
Umplerea rosturilor este foarte importantă, protejând pavajul de dislocări, deplasări și de depunerea mizeriei. Ca rezultat, acesta își va menține aspectul curat și îngrijit pe o perioadă îndelungată. Dacă încă nu ți-ai ales pavajul potrivit pentru curte, îți propunem gama variată de pavele și dale premium de la Elis Pavaje.

Îndepărtează buruienile

Scapă de buruienile dintre pavele în mod eficient, fără a deteriora pavajul și mediul înconjurător. Acestea pot fi smulse sau eliminate cu diverse substanțe. Pentru îndepărtarea mușchilor și a lichenilor, cea mai recomandată soluție este Antimus cu apă în proporţie de 3 %, urmată de aplicarea unui sigilant de foarte bună calitate. De asemenea, pentru prevenirea apariţiei ierbii între rosturi, dar şi pentru a elimina buruienile deja existente, erbicidul este o alegere bună. Acest produs nu trebuie ales la întâmplare, ci este de preferat să întrebi un cunoscător.
Folosește produse auxiliare de grădină, precum argila expandată, ca material de mulcire decorativ sau ca strat de drenaj pentru aranjamentele cu flori. Fie că ai o curte largă sau o grădină urbană de mici dimensiuni, îndepărtarea buruienilor este esențială pentru sănătatea plantelor.

Curăță petele

Pentru curățarea petelor de pe pavaj, ai nevoie de o perie rigidă și de apă cu detergent/săpun. Este de preferat să folosești apă caldă, deoarece este mai eficientă, iar detergentul nu trebuie să conţină acid.
După periere, murdăria poate fi îndepărtată cu o găleată cu apă curată sau chiar apelând la un furtun cu presiune, având însă mare grijă ca nisipul dintre rosturi să nu fie îndepărtat. Dacă vrei o curățare efectuată “ca la carte”, Elis Pavaje pune la dispoziția clienților servicii profesioniste de întreținere și curățare a pavajului.

Modifică decorul grădinii cu fantezie și culori de vară

După ce ai terminat cu întreținerea și curățenia, schimbă atmosfera grădinii sau a curții prin mici modificări de decor. Delimitează cu ajutorul palisadelor spațiile verzi și pe cele cu flori de aleea pavată destinată circulației.
Dacă ești iubitor de plante și vrei să-ți decorezi rapid curtea sau grădina, folosește cu încredere jardinierele, disponibile în forme și culori plăcute. Umplute cu flori și plante, acestea înfrumusețează orice spațiu.

Fertilizarea plantelor verzi

Plantele din grădina ta au nevoie de elemente nutritive, care reprezintă surse vitale pentru o creștere sănătoasă. De aceea se recomandă fertilizarea lor de două ori pe an, la finalul primăverii și toamna târziu
Programează fertilizarea plantelor verzi la finalul lunii mai, înainte de venirea căldurilor. Astfel te asiguri că toate soiurile de plante verzi din grădină au cantitatea necesară de nutrienți pe timpul verii, când ritmul lor de creștere este mai redus.
Poți să folosești îngrășăminte organice percum compost, gunoi de grajd, paie, turbă și resturile vegetale. Ai și varianta de fertilizare chimică, realizată cu ajutorul îngrășămintelor chimice, prin respectarea instrucțiunilor de utilizare, pentru a nu dăuna solului și rădăcinilor.

Plantează gazon

Aranjarea curții pentru sezonul cald trebuie să cuprindă și porțiuni de gazon, care să se integreze armonios cu diverse modele de curți pavate. Astfel obții o grădină fresh și ai un aer mai curat, iar drenarea apei de ploaie se realizează mai bine. Totodată beneficiezi de o curte verde, simetrică și îngrijită, așa că programează lucrări de plantare gazon în lunile aprilie și mai, ca să crească până începe vara. Ia în considerare un program riguros de toaletare a gazonului, ca să-i păstrezi aspectul impecabil.

Spală mobilierul de grădină

Curățenia de primăvară trebuie să ajungă și-n curte, așa că ai grijă să speli mobilierul de grădină, pentru a îndepărta urmele de praf și murdărie de peste iarnă. Printr-o îngrijire corespunzătoare, măsuța de cafea cu scaune de fier forjat sau ratan, umbrela de soare, fotoliile pliante și celelalte obiecte de design exterior din curte vor arăta ca noi.

Sfaturi utile pentru amenajarea curții

Iată câteva idei pentru curte, ca să te prindă vara pregătit de relaxare, distracție și voie bună:
Împarte curtea în zone cu diferite funcționalități
Ca să dai un aspect nou spațiilor exterioare, aplică idei amenajare a unei curți cu flori sau amenajează o grădină de flori multicolore.

Poți să alternezi zone cu plăci ceramice și alei din piatră naturală, ca să delimitezi porțiunea din curte destinată accesului spre casă și garaj de cele amenajate pentru grătar, focar sau peluze cu gazon.

Construiește un spațiu de joacă pentru copii

În anotimpul cald copiii se joacă afară, așa că este vremea să construiești un spațiu de joacă în aer liber. Instalează în curte amenajări cu bolțari și echipamente de joacă (tobogane, leagăne, căsuțe), pentru ca cei mici să se distreze în siguranță, aproape de casă.

Decorează curtea cu lămpi solare

Vara te bucuri pe deplin de lumina soarelui, mai, mult, poți chiar să montezi lămpi solare, ca să lumineze după căderea nopții. Pentru orice modele de alei din curte, sporturile luminoase sunt elemente decorative ce înfrumusețează căile de acces și oferă un ambient plăcut.

Respectă etapele curățeniei în curte și grădină, ca să întâmpini anotimpul cald cu amenajări exterioare aspectuoase. Folosește ideile pentru curte pe care ți le-am prezentat, ca să dai o față nouă zonelor de relaxare și de joacă, iar decorurile naturale să arate mereu proaspete și îngrijite.